Jorden runt med Rotary - RFE

fredag 10 mars 2023

Mona Ulvåknippa

TVÅ NYA RESOR 2023

RFEkommittén har, under pandemiåren, likt ankorna i dammen hållit sig lugna på ytan men därunder har vi paddlat på. Här presenteras nu två nya resor. En ny variant av utbyte som vi arbetat fram är över en långhelg någonstans i Europa. Anledningen till denna kortare form av utbyte är att många rotarianer arbetar och har inte möjlighet att åka bort under en längre tid. En resa utan alltför många restimmar, flygbyten etc. 

RESA TILL NEDERLÄNDERNA

Res till Groningen i Nederländerna med RFE

Reseprogram Groningen 20-23 april 2023 - FÅTAL PLATSER KVAR!

Möt våren med alla blommor, goda ostar och trevliga evenemang i Holland. I Groningen möts vi av ett härligt och glatt gäng.     

Torsdag 20 - Rundtur i staden Groningen med besök på Martini Tower, stadens högsta byggnad, GroningerMuseum och Forum.

Fredag 21 - Båttur till ön Schiermonnikoog med sightseeing på cykel.

Lördag 22 - Oost-Groningen där vi besöker fortet Stronghold of Bourtange, gör en vandring och ser klassiska broar. På kvällen middag med underhållning på den traditionsrika bondgården Weddermeerhoeve belägen på en udde i sjön Wedderbergen.

Söndag 23 - Vi tackar för oss och reser hem efter en helg full med intryck och nya vänner!

Återbesök till Sverige den 28 september - 1 oktober.

Groninger Museum

Färja till Schiermonnikoog

Fyren på ön

Besök den holländska landsbygden

RESA TILL BRASILIEN

Iguassu Falls, Brasilien

Resa till södra Brasilien okt-nov 2023 - FÅTAL PLATSER KVAR

Upplev ett av världens 7 underverk - Iguassu Falls på denna exotiska 8-dagars resa till Distrikt 4640som gränsar till både Paraguay och Argentina. Sao Paulo är närmsta större stad men orter som Cascavel, känd för sitt jordbruk och Guarapuava, som är en av de äldsta städerna i Parana State kan vara värt ett besök.

Ladda ner deras PDF och läs mer om vilka möjliga resmål som kan vara aktuella att besöka  >>

Följ med till Brasilien

Fågelreservat

Sao Paulo

Marechal Candido Rondom

Bokningsinformation för resor 2023

Det finns plats för totalt 12 personer på varje resa. Om det är ett par som reser måste åtminstone den ena vara rotarian. Singelrotarianer är också välkomna. Önskan om att delta i någon av resorna skickas till Anni.Davidson@inge9sus.com och det är först till kvarn som gäller. Därefter upprättas en reservlista. En anmälningsavgift om 500kr sätts in på RFE´s konto så fort ni har fått reda på vem som får åka med. Denna avgift är ej återbetalningsbar.  


RFE - Med Rotarys internationella utbytesprogram för rotarianer Rotary Friendship Exchange, RFE kan du besöka många spännande länder, i grupp eller med din familj.

Vad är Rotary vänskapsutbyte?

Vänskapsutbytets syfte är att främja internationell förståelse och goodwill mellan rotarianer. Vänskapsutbytet ger deltagarna möjlighet att få uppleva en annan kultur genom att bo hemma hos rotarianer i ett annat land.

Du får också en chans att få insikt i hur yrken utövas på olika platser i världen och hur det kan bidra till nya vanor. Det finns 4 typer av vänskapsutbyten:

  • Individuella utbyten där du/din familj tillbringar 4 - 7 dagar hemma hos en rotarian.
  • Grupputbyten där enskilda rotarianer eller par reser i grupper mellan 8-12 personer och besöker flera orter i ett värddistrikt, i upp till en månad.
  • Yrkesutbyten där rotarianer med samma yrke får en chans att se hur man arbetar i ett annat land och därmed kan utbyta erfarenheter och gemensamma intressen.
  • Volontärutbyten där du deltar som volontär eller servicedeltagare i projekt eller aktiviteter som pågår hos en vänklubb.


Rotary vänskapsutbyte - Rotary Friendship Exchange (RFE)

Vill du veta mer om vänskapsutbyte?

Tycker du detta verkar kul?

Kontakta distriktets Rotary Friendship Exchange kommitté  RFE Chair Anni Davidson för mer information, så hör hon eller någon av medlemmarna i kommittén av sig.

De kommer också gärna till er klubb för att berätta mer om hur ett vänskapsutbyte går till och vilka länder man kan göra ett byte med.

Ladda ner Rotary Friendship Exchange RFE-handboken här >>

RESEBERÄTTELSER - TIDIGARE RESOR

Mount Rushmore

Reseberättelse South Dakota 18-28 september 2022

Vi blev mycket väl mottagna med stor gästfrihet. Pat mötte oss i hotellobbyn på morgonen och hennes man kom med och tog hand om vårt bagage. Alla praktiska detaljer var väl sörjda för. Vi åkte under dagen i en minibuss för tolv personer. Pat var med oss hela dagen tillsammans med en medlem ur Rotaryklubben som var vår chaufför, han hette Douglas. Båda var duktiga guider och berättade gärna om sin stad och sina sevärdheter. De tog med oss till Black Hills som är ett fint naturområde med berg och stora barrskogsområden. Black Hills är också ett område av stor betydelse för Lakota Native Americans! Lakota är en del av Siouxstammen. I Black Hills finns Mount Rushmore. Vi fick uppleva Mount Rushmore på nära håll. Det var väldigt imponerande! Porträtten av fyra av USA:s presidenter är framskulpterade ur granitklippan. Fortsätt läsa >>

Araxás egen Kristusstaty

Reseberättelse från Brasilien.

Möten med varma härliga människor, sortering av rosor, salsadans, kaffe, gruvbesök, en skallerorm och mycket, mycket mer ..

Det är till San Domingokyrkan vi är på väg för att fira mässa klockan sju. När vi kryssat oss fram mellan alla gatuhundar utanför kyrkan blir vi välkomnade och tillstuckna ett blad med dagens gudstjänstordning. Allt är på portugisiska, men det går att förstå några ord och få en uppfattning om innehållet. I dag handlar det om Adam och Eva i Edens lustgård. Vi tittar på den övriga församlingen och gör likadant; ställer oss, sätter oss, sjunger med i psalmerna och lämnar kollekt. Det är bara nattvarden vi hoppar över.   

På vägen hem besöker vi Araxás egen Kristusstaty som ligger på en höjd några hundra trappsteg upp......  fortsätt läsa >>

Reseberättelse från Mumbai, Indien

Rapport från Rotary Friendship Exchange i Mumbai februari 2019

Direkt från Mumbay internationella flygplats hämtades Kristina & Mikael Dalenius av värdparet Satish & Leja Hatiangadi till Rorary club Powais årliga aktivitet Powai Fest för alla familjer i närområdet oavsett ålder. Det var flera hundra deltagare som målade och hade picknick i den vackra parken. De bästa alstren belönades med fina priser.

Ladda ner och läs hela berättelsen >>

DO YOU WANT TO COME AND VISIT SWEDEN?

Highlights on the west coast of Sweden

What to see and do in our district

Rotary District 2360, with 52 Rotary clubs and 2500 Rotary members, is situated in south-western of Sweden. This is a region with more than 1,7 million inhabitants.

Gothenburg, Sweden’s second largest city with about half a million residents is the main city in our district and was founded in 1621. Over the years the city has consistently retained its international character. 

Download and read more >>