yrkesnätverk

Rotary, ett av världens största yrkesnätverk

”Rotary är utan tvekan ett av världens största yrkesnätverk”

Med drygt 1,2 miljoner Rotarymedlemmar i hela världen är din potential att samverka och ta del av andras expertis, kunskaper och resurser enorm!

Här finns alla yrkeskategorier du kan tänka dig, samlade i en enda organisation, på internationell, nationell och lokal nivå.

Stora som små företag och organisationer finns representerade inom t ex ekonomi, teknik, produktion, omsorg, hälsovård, service, utbildning och besöksnäring!

Inom klubbarna kan man erbjuda mentorskap och coaching för klubbkamrater och till andra i närsamhället.

Man samlas för att diskutera och utbyta erfarenheter inom t ex ledarskap, organisationsutveckling, omvärldsbevakning, kommunikation, ekonomi, HR, mm.

Vill du veta mer tar du kontakt med din lokala Rotaryklubb!


Linkedin och Rotary bygger yrkesnätverk

Inom Rotary värderar vi det personliga mötet, samtidigt som vi uppmuntrar till digitala hjälpmedel. Vi vet att dessa utvecklar vår verksamhet och är ett bra komplement till våra klubbmöten. 

På LinkedIn skapar du en profil där du visar dina kompetenser. Till stor del fungerar plattformen som ett CV men tack vare möjligheten att gilla, kommentera och dela med sig så blir det så mycket mer - en social mediekanal. Du kan bygga ditt varumärke, hitta kontakter och bygga relationer.

LinkedIn ger dig också möjlighet att samla alla kontakter på ett ställe. Det gör det enklare att överblicka vad de arbetar med, vilka erfarenheter de har, hur du kontakter dem och på vilket sätt de möjligtvis kan kunna hjälpa dig att nå dina mål. Som medlem på LinkedIn har du inte bara tillgång till dina egna kontakter utan även kontakter i andra och tredje led.

Idag (2020) använder över 3,5 miljoner yrkesverksamma svenskar LinkedIn, globalt finns 660 miljoner användare. 

På LinkedIn kan din Rotaryklubb bilda en egen sida/grupp. Där kan klubben informera om aktiviteter, projekt och annat man vill berätta om. Klubbmedlemmar har även möjlighet att gå med i gruppen, vilket ger en bra överblick över klubbens samlade kompetens och yrkeserfarenhet.

tips om hur du kan använda linkedin

Öppna konto på LinkedIn

Registrera dig på LinkedIn.com genom att följa instruktionerna på hemsidan.

bygg din profil

Din profil på LinkedIn är viktig. Det är genom den du marknadsför dig och därför bör du lägga ner extra arbete för att göra den så attraktiv som möjligt.

Tre saker är extra viktiga: 

  • Fotot, det ska vara ett trevligt profilfoto.

  • Rubriken, där du skriver din titel. Här kan man med fördel skriva lite mer än bara sin titel. Vad hjälper du dina kunder med? Har du några speciella styrkor som du vill lyfta fram? Till exempel att du har flera års erfarenhet av ett speciellt område eller att du kan något språk extra bra. Tänk på att använda ord som är sökbara och relevanta.

  • Om eller sammanfattningen, här kan du skriva mer om dig själv. Var konkret, ta gärna upp exempel och fokusera hellre på vad du vill åstadkomma än vad du gjort tidigare. Beskriv vem du är, vad du blir inspirerad av och dina styrkor. Undvik klyschor och utslitna ord. Tänk på att formulera dig så du blir sökbar inom ditt expertisområde. 

Ett tips är att gå in på andras profiler för inspiration. På LinkedIns hjälpcenter finns ytterligare information om vad som är viktigt att ha i åtanke när du ska förbättra din profil: https://www.linkedin.com/help/linkedin/answer/113936/hur-skapar-jag-en-bra-profil-pa-linkedin-?lang=sv 

LinkedIn och Rotary

Vi är stolta medlemmar i Rotary och det ska vi berätta för omvärlden. Dels för att vi vill få in nya medlemmar till våra klubbar (medlemsrekrytering), dels för att berätta om allt bra och viktigt som Rotary är med och stöttar (marknadsföring). Vi kan också använda LinkedIn för att hitta redan existerande rotarymedlemmar. Kanske söker du en mentor, föredragshållare eller någon som kan vara en bra samarbetspartner i din verksamhet. Därför är det viktigt att du lägger in information om att du är medlem i Rotary på din profilsida. Företrädesvis kan du skriva den informationen under rubriken Bedrifter/ Organisationer. 

För att bli sökbar och lätt att hitta för andra rotarymedlemmar är det bra att till exempel gå med i distriktets LinkedIngrupp (Rotary District 2360). Har din klubb en egen LinkedIngrupp ska du självklart bli medlem där. 

Så här gör du för att bli medlem i en grupp

Sök i sökrutan efter den klubb du önskar bli medlem i. Du kommer in på klubbens sida och där kan du ansöka om medlemskap.

När du är medlem i en grupp kommer du att få inlägg som görs på dessa sidor i ditt flöde. Du kommer också få tillgång till gruppens medlemmar och därmed hittar också andra medlemmar dig. 

För att bli sökbar för andra rotarymedlemmar är det bra att bli medlem i distriktets LinkedIngrupp (Rotary District 2360). Gör på samma sätt som ovan. 

Det kan också vara intressant att följa Rotary International. Där kan man dock inte bli medlem utan enbart följa. Sök på Rotary International i sökrutan och gå in på sidan. Klicka i att du vill följa, efter det kommer du se deras inlägg i ditt flöde. 

Använd #-taggar

När du har skrivit ett inlägg kan du avsluta det med #-taggar. Det gör inlägget mer sökbart. Till exempel om du skriver ett inlägg om ett intressant föredrag som ni ska eller har fått lyssna på kan du skriva #”erklubb” #”ämnetförföredraget” #yrkesnätverk #rotary. Prova genom att skriva till exempel #landvetterrådarotaryklubb i sökrutan. Då visar LinkedIn de inlägg som är gjorda med denna #-tagg. På sidan som öppnar sig kan du också välja att följa just den #-taggen. Detta hjälper dig att hålla dig uppdaterad på vad som händer i rotaryvärlden. 

Förslag på användbara #-taggar inom Rotary

#rotary

#”dinklubb” till exempel #Landvetterrådarotaryklubb

#rotarydistrict2360

#yrkesnätverk

#rotary2360

#”staden/området din klubb verkar inom”. Till exempel #Mölnlycke, #Lindholmen, osv. 

Sekretess och inställningar på LinkedIn

Ta dig gärna tid att gå igenom dina inställningar. Syftet med LinkedIn är att göra sig synlig och sökbar för att hitta kontakter och bygga relation. Ibland vill man dock vara försiktigt med information och vem som ser den. Här kan du göra inställningar för detta. Du hittar sekretess och inställningar i verktygsraden i huvudet på LinkedIn. Klicka på symbolen Du och sedan Sekretess och Inställningar. 

Hjälp

På LinkedIns hjälpcenter hittar du svar på de flesta frågor. Man kan också skicka mail och be om hjälp om du inte hittar svar på ditt problem. Du hittar Hjälp i verktygsraden i huvudet på LinkedIn. Klicka på symbolen Du och sedan Hjälp.