POlio

Poliomyelit (polio) är en förlamande och i vissa fall dödlig sjukdom som i fortfarande drabbar barn i vissa delar av världen. Polioviruset tar till viss del över nervsystemet och kan orsaka total förlamning på bara några timmar. Det kan drabba människor i alla åldrar men främst barn under fem år. Polio är obotlig, men genom att vaccinera si så är man fullständigt skyddad mot viruset. Till skillnad från de flesta sjukdomar kan polio utrotas.

polio plus

I mer än 30 år har Rotary med sina partners arbetat hårt för att utrota polio över hela världen. Rotarys PolioPlus-program var det första initiativet för att ta itu med global utrotning, detta genom att vaccinera barn i stor skala. Som central partner i Global Polio Eradiction Initiative (GPEI) fokuserar Rotary på långsiktighet och att försvara just den, insamlingar samt rekrytering av volontärer och kunskap om sjukdomen.

Rotarymedlemmar har bidragit med mer än 2,1 miljarder dollar och otaliga volontärstimmar för att skydda mer än 2,5 miljarder barn i 122 länder från polio. Rotarys ansträngningar har spelat en stor roll i olika regeringsbeslut för att bidra med mer än 10 miljarder dollar till satsningen.

polio idag

När Rotary med sina partners bildade GPEI 1988 fanns det 350000 fall av Polio i 125 länder varje år. Vi har gjort stora framsteg mot sjukdomen sedan dess. Idag har antal poliofall minskat med 99,9 procent och endast två länder att rapportera fall av vild polio, Afghanistan och Pakistan. Tack vare våra ansträngningar kan idag 19 miljoner människor gå, människor som annars hade blivit förlamade och mer än 1,5 miljoner människor lever som annars hade skulle ha dött. Infrastrukturen som vi hjälpt till att bygga upp mot polio används även för att behandla och förebygga andra sjukdomar (inklusive COVID-19) och dessutom för att skapa en varaktig påverkan inom andra folkhälsoområden.

Världshälsoorganisationen (WHO) meddelade den 25 augusti 2020 att Afrika är poliofritt. Detta är ett historiskt och viktigt steg mot global utrotning av polio, vilket är Rotarys högsta prioritet. Under 2020 har 47 poliofall hittats i Afghanistan och 73 fall i Pakistan (Källa: Global Polio Eradiction Initiative)

Utmaningar

Rotary med sina partners har gjort enorma framsteg mot polio, men att helt utrota sjukdomen kommer att kräva ännu mer arbete och en stor uthållighet. Afghanistan och Pakistan står inför unika utmaningar, inklusive politisk osäkerhet, mycket rörliga befolkningar, svår terräng och i vissa fall vaccinvägran och fel information. Med tillräckliga resurser, engagemang från nationella regeringar och innovationer som förbättrar tillgången till avlägsna områden är vi optimistiska att vi helt kan utrota polio.

Säkerställa framgång

Rotary har åtagit sig att samla in 50 miljoner dollar per år i kampen för att helt utrota polio. Bill & Melinda Gates Foundation har lovat att matcha den 2-mot-1, med ett totalt åtagande på 150 miljoner dollar varje år. Dessa medel ger välbehövligt operativt stöd, ger medicinsk personal samt laboratorieutrustning och utbildningsmaterial. Regeringar, företag och privata givare spelar alla en avgörande roll i finansieringen. 

End Polio Now i Distrikt 2360

Köp Rotaryhjulet i choklad!

Ett projekt startat av Distrikt 2360

Sprid världens bästa hjul till nära och kära, till kusiner, grannar och arbetskamrater.
Ge som gåva till föredragshållare eller vid födelsedagsuppvaktning.
Det är bara fantasin som sätter stopp.
Allt överskott går till Rotarys mest angelägna projekt: End Polio Now.
Beställ på lena.ekman@rotary.se
Ange artikelnummer, antal askar, namn, adress, telefon och klubbtillhörighet.
Betalning i förskott till SWISH 123 046 1632. Märk betalningen med ”chokladhjul”
Vi återkommer med leveranstid och sätt. Ev kan fraktkostnad tillkomma.

Artikel 120:
5 bitar
49 kr

Artikel 130:
15 bitar
75 kr

Artikel 132:
50 bitar
250 kr

Artikel 140:
20 bitar
140 kr

Artikel 150:
4 praliner
60 kr

Innehåller karamelliserad mjölk, nutella och amaretto.